Składniki
- 1300g piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 12 szt. marynowanych cebulek
- 12 szt. czarnych oliwek bez pestek
- 100 g fety w kostkach
- 2 jajka
- 70 g kaszki kukurydzianej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól, pieprz kolorowy do smaku
- 4 łyżki oleju
- masło,bułka tarta do formy
- rozmaryn, tymianek szałwia
Delikatna pieczeń z mięsem kurczaka i warzywami,czyli to co lubimy jeść.
Pierś z kurczaka opłucz,zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa oczyść.Papryki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.Przesmaż na 3 łyżkach oleju. Ostudź.Mięso mielone wymieszaj z jajkami, kaszką, musztardą i dopraw do smaku przyprawami. Dołóż pokrojone w plasterki czarne oliwki ,odsączoną fetę, marynowane cebulki i podsmażone warzywa. Foremkę o długości 30cm. wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Masę nałóż do foremki.Wierz posmaruj olejem, posyp rozmarynem,tymiankiem i szałwią. Piecz 80 minut w temp. 190 stopni.
Autor: Elżbieta P.