Strona główna  >  Dania główne  >  Musaka z kaszy jaglanej (wegetariańska)

Musaka z kaszy jaglanej (wegetariańska)

DSCN3257_Fotor_Collage

Składniki dla 4-6 osób

  • 2 niewielkie bakłażany
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • Tarta mozzarella do posypania
  • przyprawy: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, suszona
  • kolendra, majeranek, pieprz, oregano

Uwielbiam bakłażany i dlatego spodobało mi się greckie danie – musaka. Jest to zapiekanka z gruszek miłości i mięsa mielonego. Zrobiłam je w wersji wegetariańskiej: zamiast mięsa użyłam mojej ulubionej kaszy: jaglanej. Dodałam do niej zieloną soczewicę. Powstało aromatyczne, sycące danie. Pyszności!

Bakłażany pokroić na plasterki o grubości 1 cm (wzdłuż lub w  poprzek). Posolić wszystkie i położyć na sitku na kwadrans, żeby puściły sok i straciły goryczkę. Kaszę i soczewicę gotować w jednym garnku w 1 litrze osolonej wody, co jakiś czas mieszać widelcem. W międzyczasie pokroić cebulkę w drobna kostkę i nastawić
piekarnik na 180 stopni. Po 15 minutach zdjąć kaszę z soczewicą z ognia. Bakłażany dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać obficie ziołami prowansalskimi każdy plasterek. Rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy na dużej patelni i smażyć plastry bakłażana przez kilka minut z każdej strony (najpewniej się nie zmieszczą wszystkie na raz, więc po każdej turze należy dolać kolejną niewielką porcję tłuszczu, ponieważ bakłażany bardzo go chłoną). Gdy wszystkie bakłażany będą usmażone, na tej samej patelni podsmażyć cebulkę. Dodać do garnka z kaszą i soczewicą przyprawy, starty czosnek, podsmażoną cebulkę.

Teraz, gdy mamy wszystkie składniki zapiekanki gotowe, układamy je warstwami w naczyniu żaroodpornym:
warstwa plastrów bakłażana, na nią warstwa kaszy z soczewicą (połowa), 1/3 pomidorów z puszki i odrobina mozzarelli. Kolejna warstwa powinna wyglądać tak samo. Na wierzch możemy położyć pozostałe plastry bakłażana polane resztą sosu pomidorowego i posypane serem i ziołami prowansalskimi. Musaka powinna zapiekać się pół godziny na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!

Autor: Małgorzata Sz.

DSCN3257_Fotor_Collage2

Autor: UK


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/klient.dhosting.pl/vitanatura/ugotujkasze.pl/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273