Strona główna  >  Kasze  >  Kasza jaglana – poznaj jej wszechstronne zastosowanie

Kasza jaglana – poznaj jej wszechstronne zastosowanie

pasztet jaglany3

Kaszę jaglaną można nazwać królową kasz. Kiedyś dobrze znana, potem zapomniana właśnie wraca do kuchni i podbija serca i podniebienia. Dlaczego to właśnie ta kasza jest wyjątkowa?

 

Smak kaszy jaglanej

Kasza jaglana ma ciekawy, lekko mączysty smak. W zależności od tego jak się ją ugotuje może być sypka lub kleista. Ma delikatnie żółty kolor z czarną kropeczką.
Sam smak kaszy nie jest mocno dominujący, dlatego nadaje się do bardzo wielu potraw.

 

jaglana

 

Kasza jaglana od Vita Natura

Kasza jaglana BIO od Vita Natura

Właściwości kaszy jaglanej

W kuchni pięciu przemian kasza jaglana zajmuje wysoką pozycję. Uznaje się, że ma ona właściwości ocieplające i osuszające, więc pomaga przy pozbywania się śluzu z organizmu – dlatego polecana jest przy przeziębieniach.
Coś, co wyróżnia kaszę jaglaną to zawartość krzemionki, która dobrze wpływa na stawy, a także na kondycje włosów i paznokci.

W porównaniu do innych kasz jest ona uboższa w błonnik oraz ma dość wysoki indeks glikemiczny. Za to jest lekkostrawna, polecana nawet dla małych dzieci lub w przypadku problemów żołądkowych.

 

 

Kasza jaglana a dieta bezglutenowa

Kasza jaglana jest z prosa, więc nie zawiera glutenu. Na diecie bezglutenowej częstym problemem w przygotowaniu posiłków i wypiekach jest to, że nie chcą się one kleić. Kasza jaglana cudownie rozwiązuje ten problem. Po ugotowaniu można ją zmielić i otrzymać świetną bazę do ciast i tart. Można też uzyskać z niej mąkę jaglaną – zmielić w młynku suche ziarenka kaszy.

 

Kasza jaglana od Vita Natura

Kasza jaglana od Vita Natura

Jak ugotować kaszę jaglaną

Jest kilka sposobów na ugotowania kaszy jaglanej.
Można ją przed gotowaniem uprażyć na suchej patelni, lub ugotować bez prażenia.
Jak uprażyć kaszę? Podgrzewamy ją delikatnie na suchej patelni, na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza się nagrzeje i zacznie wydzielać miły, orzechowy zapach zsypujemy ją z patelni.
Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy wypłukać w małej ilości gorącej wody. Jeśli zdecydowaliśmy się na prażenie, to robimy to po zdjęciu jej z patelni. Mokrej kaszy się nie praży.
Wypłukaną kaszę zalewamy wrzątkiem w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Jeśli zobaczymy, że kasza wchłonęła już całą wodę należy dolać trochę, żeby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę można na chwilę zostawić w garnku, żeby odpoczęła i napęczniała.
Czasami można spotkać się z goryczką w ugotowanej kaszy. Możemy zminimalizować ryzyko wybierając kaszę dobrej jakości i płucząc ją przed gotowaniem. Można też do gotującej się kaszy dodać kilka plasterków świeżego imbiru.

kaszaugotowana

 

Gdzie kupić kaszę jaglaną?

Kaszę można kupić w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Po kaszę jaglaną od Vita Natura zapraszamy do sklepów Piotr i Paweł,  naszych sklepów stacjonarnych w Poznaniu, a także na sklepvita.pl

Z czym podać kaszę jaglaną

Do czego można stosować kaszę jaglaną? Kilka naszych propozycji

1. Jako dodatek do dania obiadowego – najpopularniejsze zastosowanie kaszy i ryżu, czyli na talerzu obok kawałka mięsa i surówki. Kasza jaglana też pasuje do tego typu dań! Świetnie będzie smakowała z sosem z gulaszu.
2. Jako pyszne danie jednogarnkowe – kasza jaglana z warzywami, mięsem lub rybą jest szybką i smaczną propozycją. Tak naprawdę możemy wykorzystać to, co lubimy najbardziej i co akurat mamy w lodówce. I nie brudzi się zbyt wielu naczyń:)
3. Ciasto z kaszy jaglanej – tutaj propozycja dla osób na diecie bezglutenowej oraz tych, którym znudziła się już standardowa forma ciasta kruchego. Zmiksowana kasza jaglana z dodatkiem mąki, tłuszczu i jajek (lub ich zamienników) zamieni się w doskonały spód do tarty warzywnej lub słodkiego ciasta. Można też zrobić z niej elegancką warzywną przystawkę.
4. Koktajle z kaszą jaglaną. Jeśli ktoś stawia na oczyszczanie organizmu, albo lubi zdrowe śniadania czy przekąski to polecamy pyszne koktajle warzywne lub owocowe z dodatkiem właśnie kaszy jaglanej. 2 łyżki kaszy dodane do koktajlu sprawią, że będzie on gęsty i bardzo sycący. I wzbogaci naszą dietę o cenną krzemionkę.
5. Jaglanka zamiast owsianki? Dobrze jest urozmaicić śniadania. Jeśli nie chcesz rano długo czekać na to aż kasza się ugotuje idealnym rozwiązaniem będą płatki jaglane – 3 minuty gotowania i pyszna jaglanka z ulubionymi owocami i orzechami gotowa. Jest to też doskonała propozycja na śniadanie dla dziecka – nawet dla niemowlaka.
6. Desery z kaszą jaglaną. Jeśli mamy już spód jaglany to czemu by nie połączyć go z kremem jaglanym? Kasza jaglana świetnie łączy i scala składniki, mamy więc pewność, że nasza tarta będzie wyglądała idealnie nawet po przekrojeniu.

Weź udział w akcji! Wykorzystaj nasze propozycje lub zaskocz nas jeszcze czymś nowym i wygraj nagrody! Sprawdź jak dodać swój przepis.

 ZASADY I NAGRODY

 

 

Autor: Joanna


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/klient.dhosting.pl/vitanatura/ugotujkasze.pl/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273