Strona główna  >  Desery  >  Ciasto grysikowe z truskawkami

Ciasto grysikowe z truskawkami

ciasto-1-1024x768

Składniki

  • 2 opakowania herbatników np. petitków
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 500 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić. Zalać tężejącą galaretką.

Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomocy malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.

Autor: Kasia W.

ciasto-1-1024x768

Autor: UK


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/klient.dhosting.pl/vitanatura/ugotujkasze.pl/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273