Strona główna  >  Desery  >  Brownie jaglane z podpiwkiem, mascarpone i fistaszkami

Brownie jaglane z podpiwkiem, mascarpone i fistaszkami

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki podpiwka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • orzeszki ziemne niesolone
  • 150 g serka mascarpone (mniej-więcej pół małego opakowania)

Kaszę jaglaną przelać zimną wodą i wrzątkiem (zabieg ten ma na celu wyeliminowanie goryczki). Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzącą wodą (objętość wody powinna być ok. 2 razy większa niż kaszy). Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki masła. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszać delikatnie widelcem. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i stanie się sypka. (ok. 15 min).

Zdjąć kaszę z ognia. Gdy trochę ostygnie, zmielić blenderem. Masa powinna być w miarę gładka.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do garnka z kaszą dodać kakao, proszek do pieczenia, esencję waniliową, jajka wymieszane z cukrem, wlać olej i podpiwek. Wsypać ok. 1/2 szklanki fistaszków. Przełożyć do formy i piec ok. 1 godzinę 15 minut, może trochę krócej. Po godzinie proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek może być wilgotny, ale nie powinny przyklejać się do niego grudki ciasta. Gdy patyczek będzie czysty, wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Ostudzone ciasto można udekorować serkiem mascarpone i uprażonymi
na suchej patelni orzeszkami.

Smacznego!

Autor: Małgorzata Sz.

P1080088_Fotor

Autor: UK


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/klient.dhosting.pl/vitanatura/ugotujkasze.pl/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273